Rizzo Ratten Opvang.

Nierfalen lijkt de laatste tijd, met name bij oudere ratten, steeds vaker voor te komen. Zodra de klachten echt zichtbaar worden, werkt nog maar ongeveer ¼ van de nieren. Het kan heel geleidelijk gaan, waarbij de rat flink afvalt, slomer wordt en de vacht dunner wordt. Maar het kan ook heel snel lijken te gaan, al kan de rat al een tijdje nierklachten hebben zonder dat dit zichtbaar is. De rat kan dan van de een op de andere dag slap in de kooi liggen.

 

Bij nierfalen kunnen de nieren het bloed niet meer voldoende zuiveren van afvalstoffen. Deze gifstoffen hopen zich op in het lichaam en gaan op de zenuwuiteinden zitten. Hierdoor zal een rat zich ten eerste misselijk gaan voelen, o.a. te herkennen aan veel gapen en overal aan proberen te knabbelen. Doordat er bij nierfalen eiwitten in de urine uitgescheiden worden kan de rat een urineweginfectie krijgen. Later kan hij ook gedesoriënteerde bewegingen gaan maken, wat er anders uitziet dan evenwichtsstoornissen bij een middenoorontsteking.

 

Vaak valt pas in een vergevorderd stadium het volgende op (niet alle klachten hoeven aanwezig te zijn):

 

* vasthouden of aanraken van vooral de rug kan pijnlijk zijn

* de rat gaat laag bij de grond kruipen

* loopt als het ware in het niets te snuffelen

* gaapt veel

* wordt sloom, lusteloos, maar ook onrustig

* drinkt en plast meer

* gebruikt bij het eten zijn voorpootjes niet meer

* kan of wil niet meer zelf drinken

* wordt soms incontinent

* durft niet te gaan zitten (pijn door urineweginfectie)

* gaat vreemd ruiken, wat je vooral merkt aan het besnuffelen door andere ratten

* raakt gedesoriënteerd, lijkt de weg kwijt te zijn

  

Hoe kan een dierenarts vaststellen of er sprake is van nierfalen:

Er kan gekeken worden of er eiwit in de urine zit, al betekent de aanwezigheid hiervan niet perse dat het om nierfalen gaat. De nieren kunnen vergroot of gevoelig zijn, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De lichaamstemperatuur kan te laag zijn, dan is het belangrijk om de rat warm te houden.

De beste manier om vast te stellen dat de nieren niet goed functioneren is bloedonderzoek.

De concentratie ureum (en kreatinine) zal dan te hoog zijn. Maar realiseer je wel dat hier een roesje voor nodig is, wat bij een ernstig zieke rat nogal risicovol is.

 

Nierfalen kan het gevolg zijn van een andere aandoening. Je ziet het vaak bij ratten met overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk of een bepaalde hartaandoening. Afhankelijk van het soort nieraandoening en de klachten kan een dierenarts bijvoorbeeld een ACE-remmer geven, wat eigenlijk alleen werkt als je er erg vroeg bij bent. Hij kan ook dexamethason geven, dit is alleen om de rat wat op te peppen. De levensverwachting blijft echter laag.

 

Nierfalen is niet te genezen, maar je kunt het leven van de rat mogelijk verlengen met een speciaal dieet. Hierbij is het belangrijk om weinig (maar de juiste) eiwitten en weinig fosfor en natrium te geven. Dit zorgt er o.a. voor dat de nieren het minder zwaar te voortduren hebben.

 

Helaas zal je uiteindelijk moeten besluiten om de rat in te laten slapen, want hij zal zich in de loop der tijd alleen maar slechter gaan voelen.